pl   pl   pl   pl
Get Adobe Flash player
 

Zdrowo w kuchni

 
 
Znajdź przepis:
   
   

Meksykańska zupa z pomidorów i fasoli

Składniki:
1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chili
szczypta mielonego kminku rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
500ml bulionu wywaru z warzyw
500ml Passaty Pomidorowej JAMAR
0,5 kg pomidorów malinowych
2 łyżki Koncentratu Pomidorowego JAMAR
380g Fasolki czerwonej z puszki JAMAR
garść posiekanego oregano
2 kostki czekolady gorzkiej
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
gęsta śmietana
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i poddusić na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek, kminek, drobno posiekaną papryczkę chili. Całość smażyć przez 1 minutę. Pomidory pokroić, uprzednio je sparzając i obierając ze skórki. Fasolkę odsączyć. Wlać do garnka bulion oraz passatę z pomidorów. Dodać fasolkę, pomidory, oregano, czekoladę i słodką paprykę. Całość zagotować, a następnie dusić przez ok. 15 minut. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z łyżką śmietany i natką pietruszki.


Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 porcje