Moc roślin
Dieta bogata w rośliny to dieta witalności i długowieczności 🙂 W ciągu ostatnich 5 lat, ze względu na liczne badania i kolejne dowody naukowe, diety roślinne wróciły na widelec. Światowe Agencje Badawcze uznają ją za najsilniejszy trend i konkretne zjawisko, które zmieni zwyczaje żywieniowe. W świecie kulinariów nadeszła rewolucja – białko roślinne ma większą moc dla organizmu, niż zwierzęce.
Piramida żywieniowa ma znaczenie. W niej lwią część stanowią rośliny – bo to one na co dzień dostarczą Ci cenne składniki takie jak białko, potas, błonnik, czy witaminy i aminokwasy. Rośliny zaliczane są do super żywności. W tej grupie mamy sporo rodzimych produktów z Polski, takich jak: groch, pomidor, dynia, jabłko, żurawina.
Prawdziwą petardą prozdrowotną są rośliny strączkowe. Są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza i antyoksydantów. Np. Fasola jest nie tylko smaczna, ale również pełna wartościowego białka roślinnego🌱
To idealny, zdrowy, zamiennik mięsa czy makaronu, można ją stosować zarówno do dań głównych, sałatek, past oraz zup
.
Nasiona fasoli to bogactwo witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także magnezu i fosforu
. Fasolko niezły z Ciebie makaron!