pl   pl   pl   pl
Get Adobe Flash player
 

Zdrowo w kuchni

 
 

Przepisy tygodnia

 
 

Polskie warzywa

PomidorPOMIDORY

Są bardzo cennym źródłem witamin: C, K, kwasu foliowego i składników mineralnych: potasu, magnezu. Chronią organizm przed chorobami serca, wątroby, nerek. Ważną antynowotworową rolę odgrywa też zawarty w nich likopen – naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają piękny czerwony kolor. Występuje on w surowych owocach, ale także w ketchupie, przecierach i koncentratach. Pomidory najlepiej jeść obrane ze skórki, mogą być składnikiem zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu, spaghetti czy pizzy.

 

KukurydzaKUKURYDZA

To bardzo cenna roślina, która zawiera wiele różnorodnych składników mineralnych (potas, magnez, selen) oraz witamin i błonnika pokarmowego. Kukurydza ma korzystne działanie na pracę mięśni, serca, poprawia cerę i samopoczucie. Zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc. Polecana jest także osobom na diecie, bo syci a nie tuczy!

 

 

Fasola szparagowaZIELONY GROSZEK

To bogate źródło beta-karotenu, witaminy C, D, K, a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Na dodatek, te małe zielone kuleczki zawierają także kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, magnez. Groszek jest też niskokaloryczny i bardzo lekkostrawny, dlatego powinien gościć w naszym menu.

 

 

CebulaCEBULA

Mimo swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu to cenne warzywo, które pomaga nie tylko w przeziębieniu. Dzięki zawartości allicyny, ma silne działanie bakteriobójcze, bywa nawet skuteczniejsza od niektórych syntetycznych antybiotyków, bo niszczy szkodliwe bakterie już w jelitach. Naukowcy uznali, że żucie surowej cebuli przez trzy minuty całkowicie zabija bakterie w jamie ustnej, zaś olejki eteryczne cebuli rozrzedzają wydzielinę z oskrzeli, co ułatwia odkrztuszanie.

 

 

ŻurawinaŻURAWINA

Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E) i minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Owoce żurawiny wykazują działanie antyoksydacyjne i wzmacniające ogólną odporność organizmu, zapobiegają też zapaleniom pęcherza. Żurawina to doskonały składnik sosów i dodatków do mięs. Świetnie nadaje się również do deserów.

 

 

BurakBURAK

Kryje w sobie potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C, B1. Zawiera też kwas foliowy (już 200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania), który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Z kolei ze względu na zawartość kobaltu, burak jest cennym warzywem przy leczeniu anemii. Dodatkowo, sok z buraków wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm, niszczy chorobotwórcze bakterie, a dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwia też trawienie.

 

KapustaKAPUSTA

To cenne warzywo, które zawiera wiele składników mineralnych – znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki- pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność substancji, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Potrawy z kapusty są niskokaloryczne i dlatego często występują w dietach odchudzających.

 

Seler korzeniowySELER KORZENIOWY

To źródło cennych składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Wzmacnia układ nerwowy, oczyszcza organizm z toksyn, działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie i przeciwbólowo. Polecany jest niejadkom, bo wzmaga apetyt oraz dla osób na diecie, gdyż seler to warzywo niskokaloryczne. Jako składnik włoszczyzny pojawia się w różnych wywarach, z których przygotowuje się zupy i sosy. Przyrządza się z niego surówki, które charakteryzują się wykwintnym aromatem i smakiem oraz sałatki.

 

OgórekOGÓREK

To cenne i smaczne warzywo. Zawiera m.in. potas, fosfor, wapń, magnez. Do tego ma bardzo mało kalorii i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Natomiast sok z ogórków często jest zalecany jako „lekarstwo” poprawiające cerę i zdrowie skóry.

 

 

MarchewMARCHEWKA

Jest źródłem błonnika pokarmowego i substancji chroniących organizm przed nowotworami. Zawiera także związki o nazwie karotenoidy, przekształcające się w organizmie w prowitaminę A, która chroni oczy. Można ją jeść na surowo, gotowaną, przyrządzać z niej surówki, sałatki, zupę lub ciasto.

 

 

Czerwona fasolaCZERWONA FASOLA

Jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Zawiera także potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Ponadto, fasola ma w swoim składzie lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

 

 

CzosnekCZOSNEK

Zawiera witaminę C, potas, żelazo, fosfor, magnez. Ma wiele zalet zdrowotnych, m.in. zwiększa odporność, zwalcza infekcję, chroni przed nowotworami, zawałem serca, poprawia kondycję, a nawet ratuje zęby przed próchnicą. Największe zalety ujawnia, gdy jest mocno rozdrobniony.