pl   pl   pl   pl
Get Adobe Flash player
 

Zdrowo w kuchni

 
 

Przepisy tygodnia

 
 

Porady

Czy wiecie, że najprostszym, sprawdzonym sposobem, by podczas gotowania skorupki jajek nie pękały jest dosypanie do wody odrobiny soli? Warto też wyjąć je wcześniej z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.


 

Czy wiecie, że gatunki sałat różnią się konsystencją- kruchością oraz smakiem, co sprawia, że powinno się je łączyć z odmiennymi rodzajami sosów?

 

Sałaty o kruchych i grubych liściach, jak lodowa i rzymska, najlepiej smakują z delikatnymi sosami winegret przyrządzanymi z oliwy lub olejów smakowych, jednak można je również łączyć z sosami gęstymi na bazie majonezu (np. sos tysiąca wysp).

 

Sałaty o delikatnych liściach, jak rukola, roszponka czy sałata masłowa, należy podawać z sosami o lekkiej konsystencji. W przypadku sałaty masłowej i roszponki- ich lekko orzechowy smak może zostać zagłuszony przez intensywny sos. Z kolei rukolę warto łączyć z ostrzejszymi sosami, np. na bazie ostrej musztardy.

 

I jeszcze jedna cenna wskazówka: sos należy dodać do sałaty dopiero przed samym podaniem. W przeciwnym razie pod wpływem kwasów i przypraw znajdujących się w dresingu liście sałaty rozmiękną.


 

Czy wiecie, że seler ułatwia odchudzanie? W 10 dag bulwy jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej: 4-5 kcal. Dieta selerowa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii i ułatwia trawienie. Seler można dodawać do sałatek, zup, surówek i wyciskać z niego sok, który połączony (w równych proporcjach) z sokiem z jabłek daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego eliksiru, wypita na czczo, nie tylko oczyszcza organizm, ale też nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje cerze aksamitną gładkość.


 

Czy wiecie jaką odmianę ziemniaków najlepiej wybrać do smażenia i pieczenia, a jaką do zup czy sałatek? Już podpowiadamy! Ziemniaki z dużą zawartością skrobi, np. Ibis, Bryza doskonałe są do frytek lub puree. Odmiany Denar, Velux to ziemniaki, które zawierają mniej skrobi, mają cieńszą skórkę, są bardziej wodniste, a podczas gotowania zachowują swój kształt, dlatego są idealne do zup, sałatek warzywnych i na grilla. Są też ziemniaki uniwersalne-Irga, Sante, które nadają się do większości ziemniaczanych potraw.


 

Czy wiecie, że świeże warzywa powinno się wrzucać do gotującej się wody, a warzywa mrożone, suche nasiona warzyw strączkowych oraz ziemniaki należy zalać zimną wodą?


 

Czy wiecie, że idealnym sposobem na krojenie ziół jest siekanie ich na desce drewnianej zwilżonej wodą? Dzięki temu drewno nie wchłonie olejków eterycznych, a zioła zachowają swój aromat.


 

Czy wiecie jak prawidłowo zamrażać warzywa i owoce? Arbuzy, melony, ogórki, pomidory, kapusta pekińska, sałata- nie powinno się ich zamrażać, gdyż zawierają dużo wody. Z kolei groszek, kalafior i marchewkę przed zamrożeniem należy krótko zblanszować, natomiast owoce takie jak porzeczki czy maliny zamrażamy bez blanszowania.


 

Czy wiecie, że gotując brokuły, kapustę czy brukselkę należy dolać kilka łyżek mleka? W ten sposób zatrzymamy w warzywach witaminę C i poprawimy ich smak!


 

Czy wiecie, że papryczka chilli to najgorętsza i najpopularniejsza przyprawa na świecie? Jej ostry smak pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zawiera bowiem kapsaicynę – silny przeciwutleniacz, dzięki któremu szybciej spalimy kalorie. Według najnowszych badań, papryczka chilli ma też pozytywny wpływ na zdrowie układu krwionośnego. Dlatego jeśli postanowiliście zadbać o siebie i zrzucić trochę zbędnych kilogramów, polecamy dania z chilli lub np. sok pomidorowy z chilli do picia.


 

Czy wiecie, że kotlety należy panierować tuż przed smażeniem? Pozostawione w panierce mięso traci wilgoć, którą wchłania bułka tarta. Mięso nie będzie wtedy soczyste, a panierka odklei się w czasie smażenia.


 

Czy wiecie, że zapach gotowanej kapusty można złagodzić dodając do gotowania kilka skórek chleba lub liść laurowy, które pochłoną brzydkie zapachy?


 

Czy wiecie, że wywar warzywny będzie smaczniejszy, jeżeli obrane i pokrojone warzywa obsmażymy na maśle przed wrzuceniem do wywaru?


 

Czy wiecie, że czosnek należy smażyć bardzo krótko i nie dopuszczać do jego przypalenia, bo traci wtedy smak i zapach!?


 

Czy wiecie, że aby szybko obrać skórkę z pomidora należy nożem delikatnie naciąć skórkę od góry i od dołu, zalać wrzątkiem i na chwilę w nim pozostawić, następnie przełożyć pod strumień zimnej wody ? Skórka wtedy sama odejdzie.