Pulpety w sosie pomidorowym

pulpety_w_sosie_pomidorowym_z_PASSATA_POMIDOROWA_JAMAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

500 g mielonego mięsa (z indyka, cielęcego lub wieprzowego np. z szynki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku

3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy jaglanej

1 jajko

125 ml bulionu drobiowego lub rosołu

oliwa, masło

500 ml PASSATA POMIDOROWA JAMAR (Koncentraty i przeciery)

 

Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.

Zmielone mięso wraz z podsmażoną cebulą umieścić w misce. Dodać bułkę tartą lub ugotowaną kaszę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić.

Wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki.

Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Pod koniec na patelnię dodać starty drugi ząbek czosnku i lekko go zrumienić.

Na patelnię z pulpecikami wlać gorący bulion, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 – 7 minut.

Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano.

Podawać z makaronem, kaszą i startym Parmezanem.

pulpety_w_sosie_pomidorowym_z_PASSATA_POMIDOROWA_JAMAR