Śledź w buraczkach

sledz_w_buraczkach_z_zielonym_groszkiem_JAMAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledzie w buraczkach

Składniki:

1 puszka zielonego groszku

1 słoiczek buraczków tartych z cebulką

7 płatów śledziowych solonych

4 duże jajka

3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu

pieprz czarny mielony do smaku

ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę.

Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy (buraczki to nawet odciskami na sitku).

Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę.

Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli (śledzie są już solone!).

sledz_w_buraczkach_z_zielonym_groszkiem_JAMAR