pl   pl   pl   pl
Get Adobe Flash player
 

O firmie

 
 

Stosowane technologie

TechnologiaJamar to zakład dysponujący bardzo nowoczesną infrastrukturą. Posiada kilkadziesiąt nowoczesnych linii produkcyjnych służących do wyrobu koncentratów, sosów, soków, mieszanek warzywnych, dodatków obiadowych, przypraw, octu etc. Wszystkie produkowane przetwory przechodzą wielokrotną i wnikliwą kontrolę jakości w laboratorium zakładowym, w którym specjaliści wykonują badania mikrobiologiczne i fizykochemiczne.

 

 

 

 

laboratoriumLaboratorium

Wszystkie działania kontrolne w procesie produkcji mają zagwarantować uzyskanie przetworów o najwyższej jakości. Każda, najmniejsza nawet partia wyrobów badana jest na zgodność z polską normą  lub wewnętrzną normą zakładową i  tylko w przypadku jej spełnienia jest wprowadzana do sprzedaży. Laboratorium wykonuje także okresowe badania czystości sprzętu, urządzeń i pomieszczeń, w których produkowane są wyroby firmy Jamar.

 

 

 

OctowniaOctownia

W 2012 roku przejęliśmy  producenta octu – firmę Matmar Comindex.

 

W wyniku tej transakcji jesteśmy największą octownią w Europie środkowej. Ta inwestycja i modernizacja zwiększyła nasze moce produkcyjne z 18 mln litrów do 32 mln litrów octu rocznie.

 

Chlubą firmy jest nowoczesna Octownia. Receptura nasza oparta jest na tradycyjnym sposobie wytwarzania octu. W modrzewiowych beczkach fermentuje ocet, któremu szlachetnego aromatu dodają bukowe wióry. Jest to metoda  ociekowa  – ocet ocieka na wiórach pozyskanych z drzew bukowych.  Proces ten wymaga czasu, ale walorem tej metody jest specyficzny bukiet jaki nabiera ocet spływając po wiórach.

Mamy też produkcję metodą acetatorową – produkcja odbywa się w acetatorze. W obu metodach surowcem do produkcji octu jest spirytus.  Produkujemy ocet naturalny .

 

 

 

Automatyzacja procesu produkcyjnego.

Rok  2012 i 2013 to lata ciągłej  modernizacji i unowocześniania zakładu i linii produkcyjnych.

Na cele te pozyskiwaliśmy również Fundusze unijne.

 

Wprowadzamy następujące modernizacje:

 

Prace te mają na celu podniesienie wydajności linii produkcyjnych oraz skrócenie czasu od momentu  zebrania surowca świeżego z pola, a uzyskaniem wyrobu gotowego. Rocznie przetwarzamy 40 tys. ton warzyw i owoców.

Zakupiliśmy nowoczesne nalewaki,  pasteryzatory rurowe, homogenizatory do nowoczesnej linii napojów i soków. Dzięki temu wydajność tej linii to 350 tys. butelek / dobę.

Budujemy nowoczesną chłodnię i mroźnię dla warzyw i owoców o kubaturze 2800 m3.