pl   pl   pl   pl
Get Adobe Flash player
 

Zdrowo w kuchni

 
 
Znajdź przepis:
   
   

Żur staropolski z grzybami

Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
pęczek włoszczyzny
2-3 suszone grzyby
25 dkg wędzonego boczku
4-5 sztuk białej kiełbasy
6-8 jaj
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
0,5 l Żurku JAMAR na naturalnym zakwasie
łyżka smalcu
majeranek
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać i pokroić włoszczyznę, cebulę, czosnek, zaś uprzednio namoczone grzyby pokroić w paski. Przygotować kiełbasę i boczek. Ugotowane na twardo jaja pokroić w ćwiartki.
Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać grzyby, pieprz, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przygotowane składniki gotować pod przykryciem ok. 30-40 minut. Otrzymany wywar odcedzić zachowując grzyby. Na smalcu podsmażyć boczek, kiełbasę, majeranek i cebulę. Całość dodać do wywaru i gotować przez ok. 10 minut. Dodać żurek oraz roztarty czosnek i jeszcze chwilę gotować. Podawać z jajkami i natką pietruszki.


Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 porcje