KOCHAJ TO, CO NATURALNE!

Dojrzewające w słońcu jabłka, pachnące pomidory… Natura oferuje nam całe bogactwo znakomitych warzyw i owoców, z których powstają doskonałe produkty BIO.

Żywność BIO nie tylko jest dobra dla konsumentów. Jej wytarzanie sprzyja harmonijnemu rozwojowi środowiska. Dzięki systemowi rolnictwa ekologicznego możemy spożywać naturalne przetwory, wolne od chemicznych substancji, takich jak pestycydy, fungicydy czy herbicydy.* Rolnictwo ekologiczne oparte jest na środkach pochodzenia biologicznego, nieprzetworzonych technologicznie. Celem producentów żywności BIO jest nie tylko dostarczanie przyjemnych doznań kulinarnych konsumentom, ale także zachowanie równowagi ekologicznej, utrzymanie różnorodności biologicznej, poprawa żyzności gleby i utrzymanie dobrego stanu wody.

Dzięki systemowi rolnictwa ekologicznego na nasz stół trafiają znakomite dania BIO, dostarczające mnóstwa składników odżywczych. Zdrowe posiłki, takie jak zupa pomidorowa z passatą, ciasto z musem jabłkowym, sałatka z octem jabłkowym czy różnorodne dania z ciecierzycy, nabierają zupełnie nowej jakości. Koneserzy zdrowej żywności mogą przebierać w wielu produktach BIO oznaczonych logo rolnictwa ekologicznego. Należą do nich między innymi mus jabłkowy Jamar BIO, passata pomidorowa Jamar BIO, ciecierzyca konserwowa Jamar BIO oraz ocet jabłkowy Jamar BIO.

Niezwykle cenionym owocem są również ekologiczne jabłka dojrzewające w certyfikowanych sadach bez środków chemicznych. Z pewnością zachwycą wszystkich soczystym naturalnym smakiem, którym warto delektować się każdego dnia.

*Źródło: J.Błażej, Kompendium rolnictwa ekologicznego, Rzeszów 2011.