
DOKONUJ ŚWIADOMYCH WYBORÓW
25.05.2021r.W naszej codziennej diecie należy uwzględniać 5 porcji warzyw i owoców.* Jednak ich wybór ma ogromne znaczenie dla zdrowia – podstawą jadłospisu powinny być wysokiej jakości produkty roślinne, najlepiej pochodzenia ekologicznego.**
Produkty BIO mają mnóstwo składników odżywczych, w tym witamin i minerałów niezbędnych dla utrzymania dobrej kondycji organizmu.*** Wybierając żywność BIO nie tylko przyczyniamy się do poprawy zdrowia, ale również ochrony środowiska naturalnego. System rolnictwa ekologicznego ma na celu produkcję wysokiej jakości żywności, bez zawartości substancji chemicznych, sztucznych nawozów czy pestycydów. Produkty BIO oznaczone na opakowaniu logo rolnictwa ekologicznego są nie tylko zdrowe dla konsumentów, ale również ich produkcja sprzyja harmonijnemu rozwojowi środowiska, zachowaniu równowagi ekologicznej i utrzymaniu różnorodności biologicznej.
Codzienny jadłospis powinien opierać się na nieprzetworzonych technologicznie produktach roślinnych. Warto uwzględnić w diecie żywność bogatą w składniki odżywcze np. mus jabłkowy Jamar BIO, ocet jabłkowy Jamar BIO, passatę pomidorową Jamar BIO, ciecierzycę konserwową Jamar BIO, a także znakomite ekologiczne jabłka. Z tych produktów można z łatwością stworzyć przepyszne dania, które wzbogacą codzienne menu całej rodziny o znakomity smak i porcję zdrowia.
Aktywnie wykorzystaj moc BIOwarzyw i owoców – dla własnego zdrowia i środowiska naturalnego!
*Źródło: http://5porcji.pl/warzywa-i-owoce-podstawa-diety
**Źródło: P.Pitchford, Odżywianie dla zdrowia, Warszawa 1993.
***Źródło: j.w.