KORZYSTAJ AKTYWNIE Z DARÓW NATURY
25.05.2021r.Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety, jednak nie wszystkie są dobre dla naszego zdrowia. Mowa o produktach zanieczyszczonych pestycydami oraz innymi środkami chemicznymi. Z tego względu warto wybierać żywność BIO, która jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia i środowiska naturalnego.
Do produktów najbardziej skażonych sztucznymi środkami ochrony roślin należą między innymi jabłka i pomidory.* Z tego względu szczególną uwagę warto poświęcać tej żywności podczas zakupów. Gwarancję naturalnego pochodzenia dają nam produkty BIO, które wytwarzane są metodami bezpiecznymi dla naszego zdrowia, z poszanowaniem przyrody. System rolnictwa ekologicznego zakłada przestrzeganie ściśle określonych wymogów. W uprawie można korzystać wyłącznie z nawozów naturalnych, ziemia nie może być zanieczyszczona szkodliwymi substancjami (np. ołowiem), a nasiona stosowane do uprawy nie mogą być modyfikowane genetycznie. Rolnictwo ekologiczne ma na celu wytwarzanie produktów z korzyścią dla środowiska naturalnego przy zachowaniu regionalnej równowagi ekologicznej i utrzymaniu różnorodności biologicznej.
Wybierając mus jabłkowy Jamar BIO czy passatę pomidorową Jamar BIO możemy być pewni wysokiej jakości składników pełnych łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Można z nich stworzyć ciasto z musem jabłkowym czy zupę pomidorową z passatą. Równie pyszne dania BIO przygotujemy z ciecierzycy konserwowej Jamar BIO, a także wzbogacimy smak potraw, dzięki wykorzystaniu octu jabłkowego Jamar BIO. Z kolei ekologiczne jabłka możemy ze smakiem spożywać na surowo, jak również pod postacią własnoręcznie przygotowanych przetworów.
Postaw na smaczną i bezpieczną żywność, która doda ci naturalnej energii na cały dzień!
*Źródło: A. Żak, Środki ochrony roślin a zmiany w środowisku naturalnym i ich wpływ na zdrowie człowieka, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1(346) 2016.