NATURALNIE ZNACZY ZDROWO

Żywność może być naturalnym lekarstwem lub powodem rozwoju wielu chorób. Dlatego warto wybierać świadomie, decydując się na warzywa i owoce uprawiane według zasad systemu rolnictwa ekologicznego. A wszystko to w trosce o nasze zdrowie i środowisko naturalne.

Różnica pomiędzy produktami BIO a konwencjonalnymi jest ogromna. Warzywa i owoce uprawiane według zasad rolnictwa ekologicznego są zdrowsze, a także są produkowane z poszanowaniem środowiska naturalnego. Niestety żywność konwencjonalna wytwarzana na masową skalę, zawiera azotany i azotyny pochodzące z nadmiernego nawożenia roślin, a także groźne dla zdrowia pestycydy, wzmacniacze smaku czy chemiczne substancje konserwujące.* Wpływ tych substancji na zdrowie człowieka jest niekorzystny, dlatego warto zmienić swoje nawyki zakupowe.

Celem rolnictwa ekologicznego jest nie tylko wytwarzanie najwyższej jakości produktów, ale również troska o środowisko naturalne, dzięki odpowiedzialnemu wykorzystaniu energii i zasobów naturalnych, poprawie żyzności gleby, utrzymaniu dobrej jakości wody, zachowaniu równowagi ekologicznej oraz utrzymaniu różnorodności biologicznej.

Jak aktywnie wykorzystać moc BIOwarzyw i owoców? Przede wszystkim wybierając produkty z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Należą do nich między innymi passata pomidorowa Jamar BIO, ciecierzyca konserwowa Jamar BIO, mus jabłkowy Jamar BIO oraz ocet jabłkowy Jamar BIO. Z ich pomocą przygotujesz pełne cennych witamin posiłki, które dodadzą ci naturalnej energii. Wykorzystaj je wszystkie, by twoje dania były jeszcze zdrowsze i smaczniejsze!

 

*Źródło: A. Żak, Środki ochrony roślin a zmiany w środowisku naturalnym i ich wpływ na zdrowie człowieka, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1(346) 2016.