PRODUKTY BIO – W TROSCE O ZDROWIE I NATURĘ

Rosnąca świadomość dotycząca korzyści z ekologicznego stylu życia sprawia, że dokonujemy lepszych wyborów. A wszystko to z troską o nasze zdrowie i przyrodę. Obecnie musimy coraz bardziej dbać o ekosystem i nie dopuścić do degradacji środowiska naturalnego. Oprócz segregacji śmieci i minimalizowania zużycia energii elektrycznej i wody, warto wybierać żywność BIO, której wytwarzanie ma ogromny wpływ na przyrodę.

Produkty BIO są produkowane z poszanowaniem praw natury. System rolnictwa ekologicznego to metoda produkcji oparta na wytwarzaniu nieprzetworzonej żywności, bez zbędnych dodatków chemicznych. Produkty konwencjonalne, które zdominowały półki sklepowe, mogą nie tylko zagrażać środowisku naturalnemu, ale również zdrowiu. Duże spożycie warzyw i owoców zawierających pestycydy, herbicydy i inne środki ochrony roślin może prowadzić do złego samopoczucia i osłabienia zdrowia.** Natomiast żywność BIO produkowana jest w oparciu o najkorzystniejsze praktyki uprawy – stosowane są tu jedynie nawozy naturalne, które przyczyniają się do poprawy jakości gleby i wód gruntowych.

Aby mieć pewność, że wybieramy żywność BIO, należy sięgać po produkty z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Charakterystyczny zielony listek znajduje się między innymi na opakowaniach musu jabłkowego Jamar BIO, octu jabłkowego Jamar BIO, passacie pomidorowej Jamar BIO oraz ciecierzycy konserwowej Jamar BIO. Z tych produktów można przygotować pyszne i zdrowe posiłki. Warto również jak najczęściej spożywać soczyste ekologiczne jabłka dojrzewające bez udziału środków chemicznych. To naturalny wybór dla wszystkich, którzy szczególnie troszczą się o zdrowie i naturę.

 

*Źródło: A.Witczak, Szkodliwe substancje w żywności, Warszawa 2020.

**Źródło: A.Witczak, Szkodliwe substancje w żywności, Warszawa 2020.