SMACZNIE I ZDROWO – POSTAW NA PRODUKTY BIO
25.05.2021r.Warzywa i owoce powinny być podstawą zdrowej diety, gdyż są bogate w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka.* Jednak, aby świadomie korzystać z darów natury, warto wybierać żywność jak najmniej przetworzoną. Tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Produkty konwencjonalne, które najczęściej możemy spotkać w sklepach nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. W większości są do nich dodawane sztuczne substancje, ulepszacze smaku czy konserwanty, które spożywane w dużych ilościach nie służą naszemu organizmowi.** Natomiast żywność BIO nie tylko pomaga utrzymać dobre zdrowie, ale również sprzyja ochronie środowiska naturalnego. System rolnictwa ekologicznego wykorzystuje przyjazne dla natury praktyki, odpowiedzialnie wykorzystuje energię i zasoby naturalne. Uprawy ekologiczne sprzyjają poprawie jakości wody, użyźniają glebę, a także pozwalają utrzymać równowagę ekologiczną.
Aby przyczynić się do poprawy kondycji środowiska naturalnego i cieszyć się dobrym zdrowiem, warto wybierać produkty BIO wyróżnione symbolem rolnictwa ekologicznego, który daje pewność, że powstały zgodnie z obowiązującymi w UE regułami dla tego systemu. Prestiżowe oznaczenie posiadają produkty Jamar BIO: mus jabłkowy, ocet jabłkowy, passata pomidorowa, ciecierzyca konserwowa oraz ekologiczne jabłka. Dzięki nim będziemy mogli stworzyć pożywne posiłki dla całej rodziny, starannie przygotowane w trosce o zdrowie i środowisko naturalne.
*Źródło: T.Colin Campbell, Nowoczesne zasady odżywiania, Łódź 2014.
**Źródło: H. Ulrich Grimm, Chemia w pożywieniu, Białystok 2014.