ŻYJ ŚWIADOMIE I WYBIERAJ ŻYWNOŚĆ BIO!

Produkty pochodzące z ekologicznych upraw są źródłem łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, które mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Żywność BIO pozbawiona jest groźnych dla zdrowia pestycydów, herbicydów i innych substancji chemicznych.

Żywność ekologiczna jest zdrowa i smaczna, a jej uprawa ma korzystny wpływ na środowisko. System rolnictwa ekologicznego wykorzystuje jedynie naturalne sposoby produkcji, przyczyniając się do zachowania różnorodności biologicznej, wpływa korzystnie na stan wód gruntowych i żyzność gleby. Ponadto sprzyja odpowiedzialnemu wykorzystaniu energii oraz zasobów naturalnych.

W trosce o zdrowie i środowisko warto wybierać sprawdzone produkty BIO wyróżnione certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Należą do nich mus jabłkowy Jamar BIO, ocet jabłkowy Jamar BIO, passata pomidorowa Jamar BIO oraz ciecierzyca konserwowa Jamar BIO. Produkty BIO można wykorzystać do przygotowania wielu posiłków. Passata pomidorowa zawiera witaminy A, C, K, B6, a także cenny potas, fosfor i magnez.* Dania z ciecierzycy są źródłem wartościowego białka i witamin, natomiast ocet jabłkowy Jamar BIO jest bogaty w pektyny, potas, fosfor, witaminy A, E, C oraz B. Z kolei ekologiczne jabłka zawierają m.in. witaminę C oraz obecne w skórce pektyny. Dzięki temu, że owoce te dojrzewały bez udziału środków chemicznych możesz jeść je ze skórką bez obierania.

Zostań świadomym konsumentem i jak najczęściej wybieraj BIOprodukty z ekologicznych warzyw i owoców!

 

*Źródło: H.Kunachowicz, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2019.