ŻYWNOŚĆ KONWENCJONALNA A PRODUKTY BIO
25.05.2021r.Coraz częściej możemy spotkać na półkach sklepowych produkty BIO. Nie jest to jedynie chwilowy trend, ale świadomy wybór konsumentów dbających o własne zdrowie środowisko i kondycję planety. Naukowcy biją na alarm – jeżeli nie zmienimy nawyków żywieniowych, czeka nas ekologiczna katastrofa. Jak możemy przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego? Oczywiście wybierając żywość BIO!
System rolnictwa ekologicznego ma na celu odpowiedzialne wykorzystanie energii i zasobów naturalnych oraz dążenie do wytwarzania produktów spożywczych niestanowiących zagrożenia dla środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt i roślin. W ekologicznej produkcji, w przeciwieństwie do konwencjonalnej, nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów. Niestety tradycyjne produkty wytwarzane na masową skalę zawierają o wiele więcej szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych niż żywność BIO. Istotą rolnictwa ekologicznego jest życie w zgodnie z naturą i wytwarzanie produktów najwyższej jakości. Warto włączyć do jadłospisu produkty stanowiące bogactwo witamin, minerałów i białka.
Z musu jabłkowego Jamar BIO czy octu jabłkowego Jamar BIO można stworzyć różnorodne zdrowe dania, np. pyszne ciasto czy zdrową sałatkę ze świeżymi warzywami. Do komponowania posiłków BIO z pewnością przydadzą się również ciecierzyca konserwowa Jamar BIO czy passata pomidorowa Jamar BIO. Zupa pomidorowa z passaty czy obiad z ciecierzycy w postaci gulaszu to tylko niektóre zdrowe dania, które ze smakiem uzupełnią twoje codzienne menu. Włącz do niego również zdrowe ekologiczne jabłka dojrzewające na słońcu bez środków chemicznych.
Wszystkiego najzdrowszego!