GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ W SOSIE POMIDOROWYM – DANIE Z NASZEJ REKLAMY
04.03.2024r.Dołącz do naszej kulinarnej podróży inspirowanej naszą reklamą Passaty Jamar BIO. Co tydzień nowy przepis. Dzisiaj przyrządź z nami gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie pomidorowym.
Potrzebujesz:
1 główka kapusty pekińskiej
500 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, opcjonalnie ostra papryka, świeży koperek
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
Łyżka masła klarowanego
Passata Jamar BIO
Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
Kapustę należy umyć i oddzielić całe liście. W garnku z lekko osoloną wodą blanszujemy liście kapusty przez ok. 2 minuty i odkładamy do ostygnięcia.
Drobno kroimy cebulę oraz czosnek i łączymy z ugotowanym ryżem i przyprawami. Dokładamy mielone mięso i dobrze mieszamy.
Zawijamy gołąbki, układając farsz na liściu kapusty i przekładamy do naczynia żaroodpornego. (Wcześniej można wyłożyć dno naczynia kilkoma liśćmi kapusty)
Przygotowujemy sos: na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek i dolewamy Passatę Jamar BIO oraz przyprawy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dołożyć szczyptę papryki chili. 😉
Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 70 min.
Po upieczeniu, posypujemy danie świeżym koperkiem.
Smacznego! 🙂