KREM POMIDOROWY Z MASCARPONE I PESTKAMI DYNI
11.03.2024r.Dołącz do naszej kulinarnej podróży inspirowanej naszą reklamą Passaty Jamar BIO. Co tydzień nowy przepis. Dzisiaj przyrządź z nami krem pomidorowy z mascarpone i pestkami dyni.
Potrzebujesz:
1 Passata Jamar Bio
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki cukru brązowego
Szczypta soli/ pieprzu
Kilka łyżek mascarpone (lub słodkiej śmietany)
Prażone pestki dyni
Kilka listków świeżej bazylii
Kilka pomidorków koktajlowych
W garnku, na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy Passatę Jamar BIO i mieszamy.
Dolewamy bulion oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu krem przez ok. 25 min. Na koniec kroimy pomidorki koktajlowe i dorzucamy do ugotowanego dania. Następnie przekładamy krem do miseczek i kładziemy kleksa (1 łyżeczkę) mascarpone lub śmietany. Posypujemy prażonymi (lub nie, według uznania) pestkami dyni, dodając świeży listek bazylii.
Smacznego!