PIZZA MARGERITTA
25.03.2024r.Dołącz do naszej kulinarnej podróży inspirowanej naszą reklamą Passaty Jamar BIO. Co tydzień nowy przepis. Dzisiaj przyrządź z nami pizzę margeritta.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej 00
150 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
Szczypta cukru
Passata Jamar BIO
Mozarella
Sól/pieprz
1/2 łyżeczki cukru
suszone oregano/tymianek
Świeża bazylia
Do miski wlej lekko ciepłą wodę (nie może być zimna, ani wrzątek!) wsyp drożdże oraz szczyptę cukru. Bardzo delikatnie zamieszaj i dodaj mąkę. Dołóż łyżkę oliwy oraz sól i wyrabiaj ciasto przez 5-7 minut. Uformuj kulkę (jeśli będzie potrzeba, możesz podsypać jeszcze ciasto mąką) i przykryj bawełnianą ściereczką. Tak przygotowane ciasto, odstaw na ok. 1-1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotuj papier do pieczenia i posyp go mąką. Ciasto rozciągnij dłońmi i uformuj kształt koła (lub dowolny, nawet serce!) pozostawiając grubsze boki.
Do Passaty Jamar BIO dodaj przyprawy i wymieszaj. Na przygotowany blat, nałóż sos pomidorowy i rozprowadź. Pokrój w plastry mozarellę i ułóż na pizzy.
Pizzę najlepiej przełożyć na nagrzaną w piekarniku blachę. Piecz w temperaturze 250 st. C (najlepiej termoobieg + góra i dół) ok. 10 minut (po tym czasie sprawdź, czy pizza potrzebuje kilku minut dłużej i opcjonalnie pozostaw ją jeszcze w piekarniku na 2-3 minuty).
Smacznego!