ZAPIEKANKA Z JAJEM W KOSZULCE Z „RĄCZKA GOTUJE”

Przygotuj dzisiaj zapiekankę z jajem w „koszulce” z programu „Rączka gotuje”.
Stwórz wyśmienite dania z produktów pomidorowych Jamar.
Co tydzień publikujemy nowy przepis.
Jeżeli nie możesz się doczekać kolejnego przepisu zapraszamy do obejrzenia odcinka „Rączka gotuje”.

Zapiekanka z jajem w „koszulce” (8 porcji):

bagietka szeroka – 4 szt.
pieczarki – 600 g
masło – 100 g
cebula – 1 szt.
Passata Rustica z oliwkami Jamar – 500 ml
mozzarella tarta – 400 g
cebula dymka – 2 pęczki
jajka – 8 szt.
ocet – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
czarnuszka – szczypta

Wykonanie:

Bagietki przekroić nożem z piłką wzdłuż. Następnie przesmarować Passatą Rustica z oliwkami Jamar.
Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle na złoty kolor.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce (oczko jarzynowe), dodać do przesmażonej cebuli. Całość dusić, aż cała woda odparuje z pieczarek. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masę pieczarkową wyłożyć na przesmarowane bagietki.
Bagietki posypać tartą mozzarellą i zapiekać w piecu około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
W czasie zapiekania bagietek, przygotować jaja w koszulce.
Zagotować wodę (2 l) z solą i octem spirytusowym (2 łyżki). Następnie wbić jaja do szklanki (każde osobno), zrobić wirek w wodzie widelcem i energicznie wlewać po jednym jajku. Gotować 3 minuty, po czym wyciągnąć łyżką cedzakową. Tak przygotowane jaja ułożyć na wierzchu zapieczonej bagietki, posypać solą, czarnuszką i posiekaną dymką cebulki.