GULASZ ZE ŚLIWKĄ NA WINIE Z „RĄCZKA GOTUJE”
08.04.2024r.Przygotuj dzisiaj gulasz ze śliwką na winie z programu „Rączka gotuje”.
Stwórz wyśmienite dania z produktów pomidorowych Jamar.
Co tydzień publikujemy nowy przepis.
Jeżeli nie możesz się doczekać kolejnego przepisu zapraszamy do obejrzenia odcinka „Rączka gotuje”.
Gulasz ze śliwką na winie:
szynka wieprzowa – 1,2 kg
olej – 50 ml
śliwki suszone – 200 g
boczek wędzony – 300 g
cebula – 1 szt.
masło – 100 g
papryka wędzona – 1 łyżeczka
chilli – 0,5 łyżeczki
liść laurowy, ziele angielskie – kilka szt.
ziarna kolendry- ½ łyżeczki
sos sojowy- 50 ml
wino czerwone wytrawne – 0,5 l
Koncentrat pomidorowy Jamar – 2 łyżki
Passata pomidorowa Jamar – 0,7 l
czosnek – 8 ząbków
sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę wielkości 2/2 cm. Oprószyć solą, papryką wędzoną, chili, zgniecioną w moździerzu kolendrą, polać olejem i dokładnie wymieszać.
Do garnka z szerokim dnem włożyć masło, roztopić, po czym na nim obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Po obsmażeniu mięsa dodać posiekaną w piórka cebulę, wino, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut.
Po 30 minutach wlać Passatę pomidorową Jamar, sos sojowy i dusić kolejne pół godziny. Następnie dodać śliwki suszone i rozdrobniony czosnek. Dusić jeszcze 15 minut. Dwie minuty przed końcem dodać Koncentrat pomidorowy Jamar, który zagęści gulasz i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.