BABKA POMIDOROWA Z LUKREM IMBIROWYM
15.04.2024r.Przygotuj dzisiaj babkę pomidorową z lukrem imbirowym z programu „Rączka gotuje”.
Stwórz wyśmienite dania z produktów pomidorowych Jamar.
Zapraszamy do obejrzenia odcinka „Rączka gotuje” z produktami pomidorowymi Jamar.
1 szklanka Pulpa pomidorowa Jamar
1 banan
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli
Lukier imbirowy: ¼ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki suszonego imbiru odrobina ciepłej wody
Wykonanie:
Pulpę pomidorową Jamar zblendować z olejem i bananem na gładką masę.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sól i cukier zmieszać ze sobą. Następnie za pomocą miksera połączyć całość w jednolitą, gładką masę. Formę „keksówkę” (10/20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 min. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić na kratce i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i imbiru.