Ryba po grecku

Ryba po grecku

 

 

 

 

 

 

1 kg filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)

1 szk. wody

4 marchewki

3 pietruszki (korzeń)

3 cebule

0.5 dużego selera

500 ml Passat JAMAR

4 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

3 łyżki oleju

3 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz

 

Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz i wodę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj Passatę JAMAR i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około 15 minut. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety. Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor. Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.

Ryba po grecku