Dania główne

Chili con carne z czekoladą

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 min (czas całkowity: 50 min)

number-of-servings

4

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 2 puszki kukurydzy z groszkiem (100g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 3 kostki czekolady 70%
  • kolendra świeża
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania

Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać passatę Jamar BIO oraz koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: kmin, kolendrę, mieloną słodką paprykę, oregano oraz pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu. Doprawić solą.  Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę z groszkiem i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać kolendrą. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, ugotowanym ryżem lub nachosami.

 

Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody.

Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną.

Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilli.

 

 

Smacznego!