Łatwy
10 min (czas całkowity: 50 min)
4
Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Zmniejszyć ogień i dodać passatę Jamar BIO oraz koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: kmin, kolendrę, mieloną słodką paprykę, oregano oraz pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu. Doprawić solą. Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę z groszkiem i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać kolendrą. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, ugotowanym ryżem lub nachosami.
Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody.
Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną.
Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilli.