Przekąski

Chlebek ala ciasto z pomidorami

difficulty-level-filled difficulty-level-filled difficulty-level-empty

Średni

preparation-time

15 min (czas całkowity: 2 godz)

number-of-servings

4-6

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 330 ml letniej wody
  • 2-3 cebule
  • 50 g filetów anchois (około 10-12 sztuk)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Z cukru, soli, drożdży, oliwy i 330 ml letniej wody zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Dodać passatę pomidorową Jamar BIO, ocet jabłkowy Jamar BIO, cukier trzcinowy, oregano oraz sól i pieprz. Dusić na małym ogniu. Pod koniec całość ewentualnie doprawić i odstawić do schłodzenia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość́ 1,5 cm i wyłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce o średnicy 30 cm — dno i boki tak, aby ciasto wystawało poza brzegi. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz, następnie wyłożyć anchois i zakryć drugą częścią ciasta. Dolny brzeg ciasta przerzucić na górny i skleić. Chlebek posmarować oliwą z oliwek, po nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 35-40 minut.

Chlebek podajemy na ciepło lub schłodzony.

Smacznego!