Średni
15 min (czas całkowity: 2 godz)
4-6
Z cukru, soli, drożdży, oliwy i 330 ml letniej wody zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podrosło. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Dodać passatę pomidorową Jamar BIO, ocet jabłkowy Jamar BIO, cukier trzcinowy, oregano oraz sól i pieprz. Dusić na małym ogniu. Pod koniec całość ewentualnie doprawić i odstawić do schłodzenia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość́ 1,5 cm i wyłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce o średnicy 30 cm — dno i boki tak, aby ciasto wystawało poza brzegi. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz, następnie wyłożyć anchois i zakryć drugą częścią ciasta. Dolny brzeg ciasta przerzucić na górny i skleić. Chlebek posmarować oliwą z oliwek, po nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 35-40 minut.
Chlebek podajemy na ciepło lub schłodzony.