Desery

Chlebek jabłkowy

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 min (czas całkowity: 60 min)

number-of-servings

8

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 -2 jabłka BIO
  • 1 szklanka syropu klonowego

Sposób przygotowania

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.

W małej miseczce wymieszać mielone siemię lniane z 6 łyżkami ciepłej wody.  Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodać rodzynki i wymieszać. W drugiej misce wymieszać oliwę, mus jabłkowy Jamar BIO, syrop klonowy i wcześniej przygotowane siemię. Dodać mokre składniki do suchych i wmieszać do ich połączenia. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec przez 50 do 60 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona w środek pozostaje sucha i czysta. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

Smacznego!