Łatwy
2 godziny
W mniejszej miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
W więszej misce mieszamy mąkę z solą i olejem. Stopniowo dolewamy rozczyn oraz ciepłą wodę, wyrabiając ciasto ok. 10 minut.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze bułeczki ( wielkości orzecha włoskiego)
Formujemy bułeczki, które wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia, jedna obok drugiej, tak aby przylegały do siebie, formując choinkę.
Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C -funkcja góra-dół.
W międzyczasie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Na koniec oprószamy nasionami sezamu.
Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Bułeczki podajemy z warzywnym smarowidłem.
Smarowidło:
Osobno blendujemy groszek Jamar, fasole białą Jamar i fasolę czerwoną Jamar z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Dodajemy podsmażoną cebulę i mieszamy.
WYKONANIE: Ewa Żydziak