Przekąski

Przepisy pracowników Jamar – choinka z drożdżowych bułeczek

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

2 godziny

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Nasiona sezamu

Sposób przygotowania

W mniejszej miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
W więszej misce mieszamy mąkę z solą i olejem. Stopniowo dolewamy rozczyn oraz ciepłą wodę, wyrabiając ciasto ok. 10 minut.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze bułeczki ( wielkości orzecha włoskiego)
Formujemy bułeczki, które wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia, jedna obok drugiej, tak aby przylegały do siebie, formując choinkę.
Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C -funkcja góra-dół.
W międzyczasie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Na koniec oprószamy nasionami sezamu.
Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Bułeczki podajemy z warzywnym smarowidłem.

Smarowidło:
Osobno blendujemy groszek Jamar, fasole białą Jamar i fasolę czerwoną Jamar z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Dodajemy podsmażoną cebulę i mieszamy.

WYKONANIE: Ewa Żydziak

Smacznego!