Desery

Przepisy pracowników Jamar – ciasto cytrynowe z ciecierzycy

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

40 minut

Składniki:

  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sok i skórka z cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z 80 g cukru, sodą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
Ciecierzycę Jamar zmiksować z sokiem z cytryny, żółtkami i olejem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodać pozostały cukier.
Zmiksowaną ciecierzycę połączyć z mąką.
Do powstałej masy dodać ubite białka.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w 180°C. Wystudzić.

WYKONANIE: Agnieszka Kogut

Smacznego!