Desery

Czekoladowe ciasto z octem i jabłkami

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

5 min (czas całkowity: 50 min)

number-of-servings

6

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C. Blaszkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem (dno i boki). Jabłka BIO pokroić w ćwiartki. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.  Dodać posiekane orzechy oraz rodzynki. Ponownie wymieszać. W drugiej misce połączyć wodę, olej kokosowy i ocet jabłkowy Jamar BIO. Połączyć zawartość obu misek. Nie należy mieszać zbyt długo.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. Na wierzchu rozłożyć obrane jabłka BIO pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałów.

Piec ok. 40-50 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty).

Smacznego!