Dania główne

Dorsz w pomidorach

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 min (czas całkowity: 25 min)

number-of-servings

4

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 filety z dorsza (po 150 g na osobę)
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

Na rozgrzane dno patelni wlać oliwę z oliwek oraz dodać masło. Gdy tłuszcz się roztopi zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać passatę pomidorową Jamar BIO, cukier i sos sojowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać śmietankę, posiekaną bazylię i ponownie gotować kolejne 5 minut na średnim ogniu. Sos doprawić solą i pieprzem. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i przełożyć do sosu. Całość przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut. Przed podaniem obficie posypać świeżą bazylią. Podawać z ryżem lub chlebkami naan.

Smacznego!