Dania główne

Kotlety mielone z buraczkami

difficulty-level-filled difficulty-level-filled difficulty-level-empty

Średni

preparation-time

30 - 45 min

number-of-servings

4 - 5 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki soli, gałka
  • do smaku pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • do smażenia olej

Sposób przygotowania

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany.

Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa, całość doprawić majerankiem, pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wyrobić gładką mięsną masę.

Z mięsnej masy uformować małe kotleciki które dokładnie obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu.

Podawać z Buraczkami tartymi Jamar i świeżo ugotowanymi ziemniakami, posypanymi koperkiem.

Smacznego!