Zupy

Kurczak po tajsku z bazylią i papryką – przepis z „Pytanie na Śniadanie”

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

30 minut

number-of-servings

4

Składniki:

  • ⅓ szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 kilograma udek z kurczaka bez skóry, bez kości
  • ¼ szklanki pokrojonej szalotki
  • 2 różnokolorowe papryki pokrojonej w paski
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego tajskiego chili, serrano lub innej ostrej papryki
  • 1 szklanka bardzo cienko pokrojonych świeżych liści bazylii

Sposób przygotowania

W misce połącz bulion, sos sojowy, ocet jabłkowy Jamar Bio, sos rybny, cukier i sos ostrygowy.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do delikatnego zrumienienia, dodaj szalotkę i czosnek oraz paprykę i pokrojone chili.
Kiedy warzywa zaczną się karmelizować zalej całość bulionem z dodatkami.
Kiedy sos zacznie oblepiać mięso, dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia.
Serwuj z ryżem.

Smacznego!