Dania główne

Makaron z ciecierzycą i szpinakiem

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 min (czas całkowity: 30 min)

number-of-servings

4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 200 ml śmietany 36%
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz
  • 300 g makaronu rurki
  • świeża pietruszka
  • parmezan
  • limonka

Sposób przygotowania

Na dno rozgrzanej głębokiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej szalotkę pokrojoną w kostkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez minutę. Ciecierzycę odsączyć. Połowę puszki ciecierzycy Jamar BIO przełożyć do miksera wraz z połową szpinaku i śmietanką – całość zmiksować na gładki sos. Sos przelać na patelnie i dodać pozostałą ciecierzycę Jamar BIO, pokrojone w paseczki suszone pomidory i szpinak. Całość doprawić, płatkami chili, solą i obficie pieprzem. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. (uwaga!!! Należy pozostawić wodę, w której gotował się makaron!!!) Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu wraz z chochlą wody, w której się gotował. (Jeżeli sos jest zbyt gęsty, należy dodać jeszcze odrobinę wody). Całość gotować na średnim ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Na koniec posypać obficie drobno posiekaną pietruszką, parmezanem i udekorować kawałkami limonki (do ewentualnego skropienia dania).

 

Smacznego!