Łatwy
10 min (czas całkowity: 30 min)
4
Na dno rozgrzanej głębokiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej szalotkę pokrojoną w kostkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez minutę. Ciecierzycę odsączyć. Połowę puszki ciecierzycy Jamar BIO przełożyć do miksera wraz z połową szpinaku i śmietanką – całość zmiksować na gładki sos. Sos przelać na patelnie i dodać pozostałą ciecierzycę Jamar BIO, pokrojone w paseczki suszone pomidory i szpinak. Całość doprawić, płatkami chili, solą i obficie pieprzem. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. (uwaga!!! Należy pozostawić wodę, w której gotował się makaron!!!) Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu wraz z chochlą wody, w której się gotował. (Jeżeli sos jest zbyt gęsty, należy dodać jeszcze odrobinę wody). Całość gotować na średnim ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Na koniec posypać obficie drobno posiekaną pietruszką, parmezanem i udekorować kawałkami limonki (do ewentualnego skropienia dania).