Dania główne

Makaron z krewetkami

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 min (czas całkowity: 30 min)

number-of-servings

4

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 500 g krewetek
  • parmezan
  • 220 g makaronu spaghetti
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę oraz dodać masło.  Kiedy tłuszcz się nagrzeje wrzucić obrane i oczyszczone krewetki. Zmniejszyć ogień na średni, smażyć całość 4 minuty. Doprawić solą i oprószyć płatkami chili. Krewetki odłożyć do miski.

Przygotować sos. Ponownie na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę i poczekać aż się rozgrzeje. Następnie dodać posiekaną w kostkę szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć około minuty. Dodać passatę pomidorową Jamar BIO, wino, miód, cynamon i posiekaną bazylię. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aby sos się zredukował. W tym czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić spaghetti i wraz z krewetkami dodać do gotującego się sosu. Całość wymieszać. Podawać oprószone parmezanem i listkami bazylii.

 

Smacznego!