Łatwy
10 min (czas całkowity: 30 min)
4
Na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę oraz dodać masło. Kiedy tłuszcz się nagrzeje wrzucić obrane i oczyszczone krewetki. Zmniejszyć ogień na średni, smażyć całość 4 minuty. Doprawić solą i oprószyć płatkami chili. Krewetki odłożyć do miski.
Przygotować sos. Ponownie na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę i poczekać aż się rozgrzeje. Następnie dodać posiekaną w kostkę szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć około minuty. Dodać passatę pomidorową Jamar BIO, wino, miód, cynamon i posiekaną bazylię. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aby sos się zredukował. W tym czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić spaghetti i wraz z krewetkami dodać do gotującego się sosu. Całość wymieszać. Podawać oprószone parmezanem i listkami bazylii.