Łatwy
10 min (czas całkowity: 40 min)
4
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Paprykę przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasiona. (Pozostawienie łodygi pomoże zachować ładny kształt).
Papryki ułożyć w przygotowanym naczyniu otwartą stroną do góry i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Ugotować komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok. Na rozgrzane dno głębokiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę. Po minucie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę Jamar BIO, harissę i passatę pomidorową Jamar BIO.
Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż masa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. (Jeżeli chcemy, aby potrawa była ostrzejsza, należy dodać więcej harissy). Dodać komosę ryżową do sosu i wymieszać. Paprykę wyjąć z piekarnika i każdą połowę wypełnić przygotowanym farszem.
Na wierzch pokruszyć ser feta. Całość włożyć na 5 minut do piekarnika. Przed podaniem oprószyć posiekaną kolendrą.