Dania główne

Papryka faszerowana ciecierzycą

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 min (czas całkowity: 40 min)

number-of-servings

4

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty harissa
  • 1 puszka ciecierzycy Jamar BIO (400g)
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Paprykę przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasiona. (Pozostawienie łodygi pomoże zachować ładny kształt).

Papryki ułożyć w przygotowanym naczyniu otwartą stroną do góry i włożyć do piekarnika na 20 minut.

Ugotować komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok. Na rozgrzane dno głębokiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę. Po minucie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę Jamar BIO, harissę i passatę pomidorową Jamar BIO.

Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż masa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. (Jeżeli chcemy, aby potrawa była ostrzejsza, należy dodać więcej harissy). Dodać komosę ryżową do sosu i wymieszać. Paprykę wyjąć z piekarnika i każdą połowę wypełnić przygotowanym farszem.

Na wierzch pokruszyć ser feta. Całość włożyć na 5 minut do piekarnika. Przed podaniem oprószyć posiekaną kolendrą.

Smacznego!