Łatwy
2 godziny
Mięso należy dzień wcześniej zamarynować. Składniki na marynatę:
– 100 ml octu jabłkowego z aronią Jamar
– sól,
– pieprz,
– słodka papryka,
– 1 łyżka musztardy.
Mięso natrzeć i pozostawić na noc w lodówce.
Kolejnego dnia mięso upiec z warzywami (nie gotować) w temperaturze 170C. Piec przez 1,5 godziny. Po wystudzeniu zmielić. Do mięsa można również dodać 2 jajka, aby miało lepszą konsystencję.
Ciasto na paszteciki:
Drożdże pokruszyć do szklanki śmietany, dodać sól i cukier.
Wszystko wymieszać i odstawić na chwilę. Mąkę zagnieść z masłem (nie margaryną) i dodać drożdże ze śmietaną.
Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodać jeszcze odrobinę mąki. Zagnieść i nadziać mięsem formując małe kawałki. Piec w piekarniku do 25 minut w temperaturze 170C.
Blachę wysmarować tłuszczem i ułożyć paszteciki do upieczenia .
Paszteciki posmarować z wierzchu Passatą Rustica z Bazylią Jamar lub jajkiem, aby nadać im ładny, zarumieniony kolor.
Paszteciki można odgrzewać w piekarniku smarując wierzch masełkiem. Nadają się do mrożenia.
Przepis nadaje się również do przygotowania pasztetu (lub jako opcja do wykorzystania pozostałego mięsa)
Mięso umieścić w foremce wysmarowanej olejem z bułką tartą (większej od keksówki) i piec 1 godzinę i 20 minut. Pasztet jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Wierzch można polać Passatą Rustica z Bazylią Jamar przed upieczeniem (maksymalnie pół szklanki). Passata przesiąknie pasztet i nada mu pomidorowego smaku.
WYKONANIE: Agnieszka Chęcińska