Przekąski

Pieczona ciecierzyca

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

5 min (czas całkowity: 40 min)

number-of-servings

4

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciecierzycę Jamar BIO wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i bardzo dobrze osuszyć. Najlepiej zostawić na godzinę na ręczniku papierowym.

Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą

Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie. Przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.

 

Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.

Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.

Można stworzyć dowolne kombinacje np.:

– na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon,

– na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.

Smacznego!