Łatwy
5 min (czas całkowity: 40 min)
4
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciecierzycę Jamar BIO wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i bardzo dobrze osuszyć. Najlepiej zostawić na godzinę na ręczniku papierowym.
Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą
Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie. Przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.
Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:
– na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon,
– na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.