Dania główne

Przepisy pracowników Jamar – dorsz w cieście francuskim

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

45 minut

Składniki:

  • 30 dag dorsza
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszone pomidory
  • Bazylia
  • Oregano
  • Mąka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania

Pokroić rybę, usmażyć w panierce. Na patelni zeszklić cebulę, dodać passate i redukować do uzyskania gęstego sosu. Gotowy sos wymieszać z marchewką i groszkiem (ilość mieszkanki wedle uznania). Z ciasta francuskiego wyciąć kształt ryby, następnie posmarować koncentratem pomidorowym i rozprowadzić warstwę sosu. Na sos ułożyć rybę. Z pozostałego ciasta francuskiego powycinać kształty którymi przykryje się rybę tj. ogon, kółka na łuski i przód. Tak przygotowaną potrawę posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 30 minut.

WYKONANIE: Dawid Radek

Smacznego!