Dania główne

Shakshouka – przepis z „Pytanie na Śniadanie”

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

30 minut

number-of-servings

4

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 posiekana papryczka pepperoni
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka (duża)
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 6 jajek ("zerówek")
  • sos chili do smaku
  • świeża kolendra lub szczypior do podania

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej olej.
Dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz chili i smaż 3 minuty.
Dodaj posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w paski.
Wszystko duś na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż składniki zmiękną (i zaczną się rozpadać).
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz kumin i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Duś całość przez 10 minut, aż zostanie niewielka ilość soku z pomidorów.
Za pomocą łyżki zrób 6 miejsc w sosie, w które wbijesz jajka.
Wbij jajka i duś całość do momentu, aż jajka zetną się w sposób Cię zadowalający.
Serwuj na patelni lub talerzu, z dodatkiem chili oraz kolendry/lub posiekanego szczypiorku.

Smacznego!