Desery

Voile au vent – przepis z „Pytanie na Śniadanie”

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

20 minut

number-of-servings

4

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 400 g śmietany 30% lub 36%
  • 200 g mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Z ciasta francuskiego wytnij koła o szerokości 5 – 6 cm i pasy o szerokości 3 – 4 mm.
Boki okręgów posmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i ułóż na nich wycięte paski.
Piecz w temperaturze 180 stopni C. do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
Na rozpuszczonym maśle smaż delikatnie przecier jabłkowy przez kilka minut, do zgęstnienia.
Dodaj cukier i mieszaj. Na koniec dodaj cynamon.
W mikserze ubij śmietanę, następnie podczas ubijania dodawaj partiami mascarpone i nasiona wanilii oraz cukier puder.

Smacznego!