Dania główne

Zapiekane mięso mielone z cukinią i papryką

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 min (czas całkowity: 40 min)

number-of-servings

4

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną dużą patelnię wlać olej i obsmażyć na nim mięso – przez około 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodać pokrojony w talarki seler naciowy oraz startą na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę. Całość smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać passatę pomidorową Jamar BIO i koncentrat pomidorowy oraz ocet jabłkowy Jamar BIO.  Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Na sam koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię, czerwoną paprykę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, po to, aby warzywa były jędrne i chrupkie. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 °C.  Mięsną masę przelać do żaroodpornego naczynia i z góry dokładnie przykryć ciastem francuskim. Ciasto z góry posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Podawać gorące posypane świeżą bazylią.

Smacznego!