Łatwy
10 minut (czas łączny: 60 minut)
8
Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Następnie skropić łyżką oliwy z oliwek i przyprawić łyżką przyprawy gyros. Dokładnie wymieszać w misce. Miskę zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Cebulę, kiełbasę chorizo oraz paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Posiekać drobno czosnek.
Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Smażyć 4-5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Całość przełożyć do garnka z bulionem drobiowym. Na tej samej patelni podsmażyć przez 5 minut kurczaka. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Całość przełożyć do garnka.
Do zupy wlać Passatę Pomidorową Rustica z dodatkiem oliwek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Dodać odsączoną kukurydzę Jamar i gotować kolejne 15 minut. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron kritharaki, wlać kilka chochelek zupy. Dodać pokruszoną fetę i garść tartego cheddaru.