Zupy

Zupa gryos

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

10 minut (czas łączny: 60 minut)

number-of-servings

8

Składniki:

  • 1,2 - 1,3 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g piersi kurczaka
  • 120 g chorizo
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • ser feta
  • ser cheddar
  • makaron kritharaki
  • Mieszanka gyros:
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki chili
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Następnie skropić łyżką oliwy z oliwek i przyprawić łyżką przyprawy gyros. Dokładnie wymieszać w misce. Miskę zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Cebulę, kiełbasę chorizo oraz paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Posiekać drobno czosnek. 

Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Smażyć 4-5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Całość przełożyć do garnka z bulionem drobiowym. Na tej samej patelni podsmażyć przez 5 minut kurczaka. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Całość przełożyć do garnka.

Do zupy wlać Passatę Pomidorową Rustica z dodatkiem oliwek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Dodać odsączoną kukurydzę Jamar i gotować kolejne 15 minut. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron kritharaki, wlać kilka chochelek zupy. Dodać pokruszoną fetę i garść tartego cheddaru. 

Smacznego!