Przekąski

Przepisy pracowników Jamar – paszteciki w cieście drożdżowym

difficulty-level-filled difficulty-level-empty difficulty-level-empty

Łatwy

preparation-time

2 godziny

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 40 dkg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 30 dkg boczku
  • 1 udko lub pierś z kurczaka pojedyncza
  • Pietruszka
  • Marchewka
  • Ćwiartka selera
  • 2-3 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • 4 dkg drożdży
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1 płaska łyżka soli
  • Szczypta cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła

Sposób przygotowania

Mięso należy dzień wcześniej zamarynować. Składniki na marynatę:
– 100 ml octu jabłkowego z aronią Jamar
– sól,
– pieprz,
– słodka papryka,
– 1 łyżka musztardy.

Mięso natrzeć i pozostawić na noc w lodówce.
Kolejnego dnia mięso upiec z warzywami (nie gotować) w temperaturze 170C. Piec przez 1,5 godziny. Po wystudzeniu zmielić. Do mięsa można również dodać 2 jajka, aby miało lepszą konsystencję.

Ciasto na paszteciki:

Drożdże pokruszyć do szklanki śmietany, dodać sól i cukier.
Wszystko wymieszać i odstawić na chwilę. Mąkę zagnieść z masłem (nie margaryną) i dodać drożdże ze śmietaną.
Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodać jeszcze odrobinę mąki. Zagnieść i nadziać mięsem formując małe kawałki. Piec w piekarniku do 25 minut w temperaturze 170C.
Blachę wysmarować tłuszczem i ułożyć paszteciki do upieczenia .
Paszteciki posmarować z wierzchu passatą Jamar lub jajkiem, aby nadać im ładny, zarumieniony kolor.

Paszteciki można odgrzewać w piekarniku smarując wierzch masełkiem. Nadają się do mrożenia.

Przepis nadaje się również do przygotowania pasztetu (lub jako opcja do wykorzystania pozostałego mięsa)

Mięso umieścić w foremce wysmarowanej olejem z bułką tartą (większej od keksówki) i piec 1 godzinę i 20 minut. Pasztet jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Wierzch można polać passatą Jamar przed upieczeniem (maksymalnie pół szklanki). Passata przesiąknie pasztet i nada mu pomidorowego smaku.

WYKONANIE: Agnieszka Chęcińska

Smacznego!